Yleinen

En vältä enää, älä sinäkään

20.1.2020

Onko sinulla tapana tehdä uudenvuodenlupauksia?

Vieläkö lupauksesi pitää?

Ei, älä sulje vielä! Tarkoitukseni ei ole lannistaa, vaan varmistaa, että pysyt päätöksessäsi jatkossakin! Ja jos on käynyt niin hassusti, että päätöksestä on jo tullut lipsuttua, annan sulle hyvän vinkin, miten saada homma toimimaan paremmin.

Moni meistä on antanut uudenvuoden- sun muiden päätösten ja lupausten suhteen periksi. Yleensä syynä on uskomus siitä, ettei pysy päätöksissään. ”Aina ennenkin olen sortunut, sorrun siis uudelleenkin. Turha yrittää.” Tässä kohtaa kannattaa lopettaa itsensä mollaaminen ja syyttely, ja suunnata katse itse lupaukseen.

Sillä, missä muodossa lupauksesi teet, on iso merkitys. Lopeta siis välttäminen ja lähesty sen sijaan!

Mitäkö tällä tarkoitan? Lupauksen ja päätöksen, kuten monet muutkin asiat, voi ilmaista usealla eri tavalla. Ja kuten niin monessa muussakin tilanteessa, myös tässä positiivinen toimii negatiivista paremmin. Siispä, jos lupauksesi pitämisen suhteen on ongelmia, varmista, että se on oikeassa muodossa. Otetaan pari esimerkkiä:

Päätös: ”En syö enää karkkia.” => ”Syön terveellisesti.”

”Lopetan ainaisen marmattamisen ja nalkuttamisen.” => ”Kiinnitän huomiota siihen, miten puhun.”

”En jätä asioiden hoitamista viime tinkaan.” => ”Hoidan hommat ajoissa.”

You got the point.

Ehkä päätöksesi on jo positiivisessa muodossa, mutta silti tuntuu vaikealta pysyä siinä? Silloin kannattaa kiinnittää huomiota realiteetteihin. Haukkasitko kenties liian suuren palan kerralla? Jos sokerikoukussa oleva sohvaperuna päättää kertaheitolla lopettaa valkoisen sokerin syönnin ja aloittaa viisi treeniä viikossa -kampanjan, pitää olla todellinen sisupussi, että pysyy päätöksessään paria päivää pidempään. Periksi ei kuitenkaan kannata kokonaan antaa. Suosittelen paloittelemaan tavoitteen, ottamaan pieniä askeleita kerrallaan. Jokainen tietää, mikä on sopiva määrä itselle.

Lisäksi kannattaa varmuuden vuoksi jo etukäteen varautua hetkellisiin notkahduksiin. Tuntuu kurjalta, jos hyvin alkanut treeniputki katkeaa vaikka sairastumiseen. Jos olet tehnyt valmiin toimintasuunnitelman, miten pidät yllä tahdonvoimaa pakollisen tauon aikana, ei sinun tarvitse käyttää aikaa ja energiaa murehtimiseen, vaan saat luvan kanssa hyvillä mielin keskittyä paranemiseen.

Jokainen meistä kaipaa toisinaan myös sparraamista. Jos sinulla on tuttavapiirissäsi ihmisiä, jotka voivat auttaa sinua päätöksessäsi pysymisen suhteen, pyydäthän apua. Valtaosa meistä antaa sitä mielellään.

Muistathan myös juhlistaa jokaista onnistumistasi!

You Might Also Like

2 Kommenttia

  • Reply Maarit / Sopusointuja 25.1.2020 at 09:42

    Tuo on niin totta – monen asian suhteen positiivinen auttaa, kunhan sen aina vain mustaisi. Kirjoitat Suvi niin selkeästi ja sillä lailla, että totean itsekin lukiessani, että noinhan se on! Kiitos näistä voima- ja energiakirjoituksista <3

    • Reply Suvi 26.1.2020 at 01:36

      Voi Maarit, kiitos kauniista sanoistasi <3 Ihana kuulla, että pidät kirjoituksistani. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    Vastaa