Yleinen

No jopas, mikä keitto!

17.4.2020

Onnistuin tekemään niin hyvää kasviskeittoa, että halusin tulla jakamaan ohjeen kanssanne.

Minä en tunnetusti ole mikään kokki. Olen se, joka pyytää hyväksi todetut ohjeet muilta ja noudattaa niitä pilkuntarkasti. Yleensä onnistun, aina en. Kokeiluille tai jotain vähän sinnepäin – asenteelle ei Suvin keittiössä ole tilaa.

No one is born a great cook, one learns by doing.

– Julia Child

Viime maanatai-iltana minut yllätti pikkunälkä. Tai no, yllätti ja yllätti. Iltaisin tulee monesti naposteltua jos sun jotakin. Herkuttelimme pääsiäisenä sen verran runsaalla kädellä, että mieli teki jo jotakin vähän kevyempää. Muistin kaapissa olevat porkkanat ja bataatin, joten päätin kuoria ne, laittaa kiehumaan ja surauttaa mössöksi.

Jos olisin tuolloin tiennyt, millainen herkku kokonaisuudesta lopulta kehkeytyy, olisin hyvän bloggaajan tavoin kuvannut kaikki vaiheet, asetellut ainekset kauniiseen riviin ja mitä näitä nyt on. Olisin miettinyt mittoja ja määriä, ja kirjannut ne ylös. Sen sijaan joudutte tyytymään noihin muutamaan otokseen, jotka nappasin ennen kuin nälkä voitti, sekä ohjeeseen, joka ei sisällä ainuttakaan mittamäärettä. Oman maun mukaan, eikös se ole aina toimiva ohje?

Jossakin kypsymisvaiheen alkumetreillä ajattelin heittää joukkoon pienennetyn valkosipulinkynnen, kun niitä sattui työpöydällä olemaan. Lopulta kattilaan päätyi vaikka jos sun mitä. Tähän tyyliin:

Melkoisen hyvä kasviskeitto

 • Kuori ja pilko bataatit ja porkkanat. Laita kiehumaan.
 • Lisää joukkoon pari pienennettyä valkosipulin kynttä.
 • Keitä kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella tai vastaavalla.
 • Lisää joukkoon yrttitomaattimurskaa. Sekoita.
 • Mausta suolalla, pippurilla, basilikalla, chilijauheella ja kanelilla. Kyllä, kanelilla!
 • Pilko päälle korianteria.

Kuten kuvista ehkä huomasit, tämäkin keittoni on ehkä enemmän sose. Rakastan paksuja keittoja! Niissä tuntuu olevan ihan erilailla syömistä kuin sellaisissa litkuissa. Maku voi tietysti olla yhtä hyvä molemmissa.

Mikä parasta, myös mieheni ihastui keittoon. Hänelle tuli siitä mieleen lapsuuden aikainen Marokon matka, ja siellä isänsä kanssa syömänsä illalliset. Aika ihanaa.

Hyvää viikonloppua!

You Might Also Like

2 Kommenttia

 • Reply Maarit / Sopusointuja 11.5.2020 at 22:03

  Just tämmöiset hyvät ja herkulliset keitot on munkin makuun! Meillä onkin bataatti jääkaapissa, taitaa olla muuten porkkanoitakin ja tomaattimurskaa löytyy aina. Kiitos vinkistä Suvi!

  • Reply Suvi 12.5.2020 at 10:26

   Kiitos kommentistasi, Maarit <3
   Keitoissa on juuri se hyvä puoli, varsinkin soseutettuna, että niitä voi valmistaa monesta eri raaka-aineesta ja saada silti herkullisen lopputuloksen. Olen itse ollut aina todella arka mausteiden kanssa, mutta viime aikoina olen heitellyt vähän rohkeammalla kädellä kokkailuihini mm. valkosipulia ja chiliä. Se on kannattanut!

  Vastaa