Yleinen

Opintovapaa suunnitteilla? Huomioi nämä

14.1.2020

Julkaistuani ensimmäisen postaukseni sain paljon yhteydenottoja koskien opintovapaatani. Aihe kiinnostaa teitä selvästi, varsinkin se, mitä kannattaa huomioida opintovapaata suunniteltaessa. Siksi päätinkin tehdä aihetta käsittelevän erillisen jutun.

Kannattaa siis lukea eteenpäin, jos mietit opintovapaalle jäämistä.

Ota yhteyttä luottamusmieheesi. Tee tämä ihan ensimmäisenä. Luottamusmiehesi kanssa käytte läpi juuri sinun tilanteesi ja suunnitelmasi. Itselläni oli aivan väärä kuva luottamusmiehen tehtävästä. Oletin, että luottamusmieheen otetaan yhteyttä vain ongelmatilanteissa. Näin ei kuitenkaan ole. Opintovapaata suunnitellessasi saat todella paljon tärkeää tietoa luottamusmieheltäsi. Hän kertoo sinulle mm. tärkeitä aikatauluja hakemisen suhteen ja antaa tietoa oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi.

Keskustele esimiehesi kanssa opintovapaa-ajatuksistasi viimeistään niiden aikataulujen puitteissa, jotka luottamusmieheltäsi sait, ellet ole tehnyt sitä jo aiemmin.

Ota yhteyttä Työllisyysrahastoon. Heidän sivuiltaan https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ saat oleellista tietoa mm. aikatauluista, aikuiskoulutustuesta sekä tuettavista opinnoista. Tästä linkistä löydät paljon tärkeää tietoa aiheesta: https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/taysimaarainen_aikuiskoulutustuki/#Saamisedellytykset

Sivuilta löytyy myös laskuri, jonka avulla pystyt laskemaan aikuiskoulutustukesi määrän https://www.tyollisyysrahasto.fi/laskurit/taysimaaraisen-aikuiskoulutustuen-laskuri/

TEE HAKEMUKSET AJOISSA! Varsinkin loppukesällä ja alkuvuodesta etuushakemusten käsittely ruuhkautuu suuresta hakemusmäärästä johtuen. Siksi suosittelenkin hakemaan tukea heti, kun sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat. Tuen saa kyllä takautuvasti, jos sitä joutuu odottamaan.

Huomioithan myös, että aikuiskoulutustukea saadessasi, et saa ansaita kuukaudessa 250€ (brutto) enempää ilman, että se vaikuttaa tukesi määrään. Jos tulosi kuitenkin ylittävät kyseisen summan, olet velvollinen ilmoittamaan siitä Työllisyysrahastoon. He laskevat tukesi määrän kyseiselle kuukaudelle ylimääräiset tulosi huomioiden ja maksavat tuen takautuvasti.

Itselleni oli uutta myös se, että ollessani opintovapaalla opettajan työstä, en saa tehdä töitä, esimerkiksi opettajan sijaisuuksia, Helsingin kaupungin alaisuudessa.

Tilaa uusi verokortti. Koska tulojesi määrä muuttuu, myös veroprosenttisi muuttuu. Verokortin voi nykyisin tilata netistä, mutta ainakin itse koin tässä tilanteessa puhelinkeskustelun helpommaksi vaihtoehdoksi, muuttuvia tekijöitä kun on niin paljon.

Päätöksen tehtyäsi juhlista sitä!

Olen ollut opintovapaalla kohta puoli vuotta, joten voin kokemuksesta sanoa päätöksen olleen oikea. Olen tietoisesti nauttinut tästä mahdollisuudesta joka päivä!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Vastaa