Yleinen

Rutiinit

3.4.2020

Rutiinit nousevat arvoon arvaamattoman tällaisina aikoina, kun elämään liittyy runsaasti epävarmuutta ja epäselviä asioita. Uskon, että moni antaisi mitä vaan, jos pystyisi juuri nyt palaamaan tuttuihin, ehkä joskus vähän tylsältäkin tuntuneisiin, arkirutiineihin.

Monen ihmisen ja perheen arki meni lyhyessä ajassa täysin uusiksi. Esiin astui uudenlainen aika, joka on tavallisuudesta kaukana, ja joka saattaa välillä tuntua lähes selviytymiskamppailulta. Tärkeää on pystyä luomaan uusia rutiineja. Miten koota näistä käsissä olevista palasista uusi ns. tavallinen arki?

Rutiinit tuovat turvallisuuden tunnetta – myös aikuisille.

Suosittelen käymään ajatuksissa läpi aikaa ennen isoa K:ta. Millaista arkesi oli silloin, millaisista rutiineista se koostui? Mitkä rutiineista siirtyivät automaattisesti tähän niin sanottuun uuteen arkeen? Mistä sellaisista rutiineista, jotka toivat sinulle turvallisuuden tunnetta ja mielihyvää, jouduit ainakin hetkellisesti luopumaan? Mieti, onko kaikista niistä oikeasti pakko luopua vai voisiko jotkut sisällyttää nykyhetkeenkin, vaikka vähän muunneltuna, jos ei muuten?

Ole armollinen itsellesi, älä vaadi liikaa. Uusi arki ja uudet rutiinit lähtevät rullaamaan vähitellen.

You Might Also Like

2 Kommenttia

 • Reply Maarit / Sopusointuja 3.4.2020 at 21:44

  Rutiinit ovat tärkeitä elämässä, edelleenkin tässä iässäkin. Ne antavat ryhtiä ja rytmiä päivälle, ja ainakin omalla kohdalla voisi käydä aika helpostikin niin, että päivät lipuisivat solkenaan ellei niihin kiinnittäisi huomiota. Pidän rutiineista vaikka nuorempana en halunnut sitä myöntää.
  Kaupassakäynti on ehkä eniten muuttanut meillä muotoaan. Vaikka ennenkin suunniteltiin syömisiä, niin nyt suunnitellaan vieläkin tarkemmin. Ja ostoslistat tehdään tarkasti niiden mukaisesti – hävikkiä tulee vähemmän ja aika jännää on myös huomata miten tarkkaan pystyy jääkaapin sisällön hyödyntämään. Toisaalta myös tulee sovellettua enemmän kokkaamisia. Uskon että rutiinit auttavat myös selviytymään, siksi niitä tarvitaan.
  Leppoisaa viikonloppua Suvi!

  • Reply Suvi 3.4.2020 at 23:05

   Kiitos kommentistasi, Maarit <3
   Minä olen myös yksi niistä, jotka pitävät rutiineista. Olen aina pitänyt, vaikken välttämättä sitä helpolla myönnäkään. Jotenkin rutiineihin tulee liitettyä liian helposti sellainen negatiivinen sävy, vaikkei pitäisi. Positiivisista rutiineista voi olla paljon hyötyä!

   Meillä on tapahtunut samanmoinen muutos kaupassakäyntien suhteen. Mietimme viikon ruuat ennalta ja pyrimme rajaamaan viikon kauppareissut yhteen. Vielä se ei täysin onnistu, yhtä sun toista täydennystä on joutunut pari kertaa hakemaan. Parempaan suuntaan kuitenkin mennään siihen verrattuna, että vielä kuukausi sitten kävimme ruokakaupassa päivittäin. Tartuntariskin pienemisen lisäksi toinen hyvä puoli tässä uudessa systeemissä on tosiaan tuo hävikin väheneminen. Lisäksi tällaisella suunnitellulla kauppareissulla tulee ostettua vähemmän sellaista turhaa, jota helposti nappaa hyllystä mukaan, kun hakee vain "jotain pientä".

   Iloa viikonloppuun myös sinulle!

  Vastaa